رشته اقتصاد کشاورزی
- معرفی و هدف
با توجه به اهمیت تولید کشاورزی در امنیت غذایی جامعه و نیز ضرورت توجه به ابعاد اقتصادی تولید، اقتصاد کشاورزی بهعنوان یکی از شاخههای علوم کشاورزی مطرح میشود. اقتصاد کشاورزی به مجموعهای از علوم و روشها اطلاق میشود که عوامل اقتصادی مؤثر در امور کشاورزی، روابط اقتصادی موجود بین عوامل تولید کشاورزی و کاربرد اصول اقتصادی را در تولید و توسعه کشاورزی مورد بحث و بررسی قرار میدهد. هدف از ایجاد این رشته، تربیت نیروهای متخصص و کارآمدی است که بتوانند با تکیه بر دانش و اندوختههای علمی و تجارب عملی خود به عنوان کارشناس اقتصاد کشاورزی به تهیه و تدوین طرحهای توسعه کشاورزی و ارزیابی اقتصادی آنها در سطوح مختلف منطقهای و یا ملی بپردازند و همچنین از طریق بهکارگیری روشهای تجزیه و تحلیل کمّی و ارائه الگوهای ریاضی در حل مسائل و مشکلات تولید، توزیع و یا مصرف مواد غذایی و مواد خام، راهکارهای مناسبی را ارائه نمایند.
- فرصتهای شغلی
دانشجویان رشته اقتصاد کشاورزی پس از اتمام تحصیلات و دوره آموزشی خود، میتوانند مسؤولیتهایی را در زمینههای مختلف بپذیرند که برخی از موارد مهم این مسئولیتها به شرح زیر است:
مراکز و واحدهای مختلفی در تولید، تبدیل، توزیع و مصرف محصولات کشاورزی نقش دارند و به طریقی با مسائل اقتصاد کشاورزی مرتبط میباشند؛ بنابراین هر یک از این مراکز و واحدها به تناسب ماهیت فعالیت خود، اقدام به جذب فارغالتحصیلان این رشته برای تأمین نیازهای خود مینمایند. برخی از این مراکز و واحدها به شرح زیر است:
رشته ترویج و آموزش کشاورزی
ترویج و آموزش کشاورزی نوعی آموزش غیررسمی به روستائیان و علاقمندان به کشاورزی برای آشنایی و استفاده از فنآوریهای نو جهت افزایش تولید و بهرهوری و درآمد و ارتقاء سطح زندگی تولیدکنندگان کشاورزی و رسیدن به اهداف توسعه کشاورزی و روستایی است. کارشناسان آن را نوعی مداخلهگری ارتباطی حرفهای میدانند که توسط یک نهاد به منظور ایجاد تغییرات داوطلبانه رفتاری در کشاورزان با فرض داشتن منافع جمعی یا اجتماعی بنا میشود. هدف ترویج کشاورزی رسیدن به اهداف توسعه کشاورزی و ارتقاء سطح زندگی کشاورزان به ویژه کشاورزان خردهمالک و تهیدست است تا از طریق آشنایی با یافتههای پژوهشی و فنآوری به صورت ساده و کاربردی بتوانند با افزایش تولید و کاهش هزینه و کسب درآمد بیشتر سطح زندگی خود و خانواده را ارتقاء دهند. ترویج کشاورزی در کشورهای در حال توسعه برای رسیدن به اهداف توسعه کشاورزی و روستایی یکی از عناصر ضروری است که بیشتر در قالب نظامهای دولتی و اخیراً در برخی کشورها به صورت فعالیتهای ترویج خصوصی، کشاورزان را به روشهای مختلف تحت آموزش قرار میدهند.
رشته ترويج و آموزش كشاورزي به عنوان يك رشته تحصیلی بينرشتهاي، در سه حوزه آموزش، پژوهش و برونرساني يا خدمات ترويجي در پي توليد و رسانش دانش به جامعه، تربيت نيروي انساني متعهد و متخصص در گرايشهاي بينرشتهاي و انجام پژوهشهاي كاربردي منطبق با نيازها و مسائل جامعه است. يكي از رسالتهاي مهم هر رشته تحصیلی، نشر دانش در بين اقشار مختلف جامعه است. به عبارت ديگر مطالبي كه دانشجويان در دانشگاهها فرا ميگيرند، مستقيماً براي عموم مردم قابل استفاده نيست، بلكه بايد تغيير و تحولي در آن صورت گيرد تا متناسب با سطح توانايي هر يك از مخاطبان بتوان ايدهها و نوآوريها را در اختيار آنها قرار داد. در كشاورزي نيز با افراد مختلفي سر و كار داريم كه از نظر سطح علمي و آگاهي در ردههاي متفاوتي قرار دارند. افرادي كه نياز به دانش كشاورزي نوين دارند، اما نميتوانند اين دانش را از كتب كشاورزي به دست بياورند بلكه بايد متخصصاني باشند كه يافتههاي جديد علمي را متناسب با سطح دانش و توان علمي اين دسته از مخاطبان در اختيار آنها قرار دهند اين متخصصان همان مهندسين ترويج و آموزش كشاورزی هستند.
فارغالتحصیلان دوره کارشناسی ترویج و آموزش کشاورزی دارای نقشهای رهبر فنی، آموزشگر روستایی، آموزشگر بزرگسالان، مربی آموزشی و کارشناس ترویج و آموزش کشاورزی خواهند بود. توانایی اکتسابی فارغالتحصیلان پس از طی دوره شامل موارد ذیل است:
فارغالتحصیلان پس از طی دوره میتوانند مهارتهای لازم و همچنین مبانی نظری و عملی ترویج و آموزش کشاورزی را آموزش و در جهت افزایش کمی و کیفی آگاهیهای روستائیان و عشایر و دانشآموزان اقدام نمایند و در نتیجه در جهت توسعه کشاورزی و عمران روستایی زمینههای لازم را ایجاد نمایند. از جمله موقعیتهای شغلی دانشآموختگان به شرح زیر است: